Loading...
Travanj bi slobodno mogli nazvati mjesecom šparoga. Za razliku od većine drugog povrća koje možemo pronaći tijekom cijele godine, one strpljivo čekaju prve proljetne zrake kako bi suvereno zavladale našim tržnicama, policama u trgovinama, restoranskim stolovima i domaćim kuhinjama. Smatraju se jednim od najvećih delicija povrtnog svijeta, pripadaju obitelji ljiljana, a razlikujemo divlje šparoge te bijele i zelene iz uzgoja. Postoje tisuće načina na koje možemo uživati u ovom vitkom i mesnatom povrću, a najbolji su oni recepti u kojima šparoga igra glavnu ulogu. Kultivirana zelena šparoga u kombinaciji s mladim bobom i graškom, divlje šparoge na salatu i fritaja s divljim šparogama, recepti su koji vas danas čekaju.

Recepti

Ovo jelo slavi proljeće u punom smislu, a na tanjuru su zastupljene sve nijanse zelene boje. Uvijek možete improvizirati i dodati sezonsko povrće koje najviše volite. Ključ kvalitetnog tanjura je da povrće ostane al dente.

ŠPAROGE S MLADIM BOBOM I GRAŠKOM

print

ŠPAROGE S MLADIM BOBOM I GRAŠKOM

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

1 vezica uzgojenih zelenih šparoga
3 mlada luka
1 šalica mladog boba
1 šalica mladog graška
2 žlice maslaca
3 žlice maslinovog ulja
60 ml mlake vode
sol i papar
sjeckani vlasac

PRIPREMA:

1.Šparogama odstranite trećinu donjeg dijela (taj dio je tvrđi i bijele je boje). Donji dio stabljike ogulite s guljačom za povrće. Odrežite delikatne vrhove šparoga, a stabljiku razrežite na 4 komada.
2.Grašak i bob izvadite iz mahune, a bobu odstranite grubu vanjsku ljusku (to nije potrebno raditi ako je bob jako mlad). Ljusku je najlakše skinuti ako bob kratko blanširate.
3.Mladi luk i vlasac sitno narežite.
4.Na zagrijano maslinovo ulje stavite šparoge, bob, grašak i mladi luk. Miješajte jednu minutu te dodajte 60 ml mlake vode. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta. Dodajte 2 žlice maslaca, vrhove šparoga, sol i papar te sjeckani vlasac. Poslužite odmah i pazite da vam povrće ostane al dente.

 Divlja šparoga samonikla je biljka koja raste u kršovitom području primorskih krajeva. Jedna od najvećih tajni hrvatske sezonske kuhinje, a branje šparoga autohtoni je običaj u Dalmaciji. Specifična je po svom blago gorkastom okusu, tankoj stabljiki i prava je mala riznica vitamina i minerala.

SALATA OD DIVLJIH ŠPAROGA

print

SALATA OD DIVLJIH ŠPAROGA

SASTOJCI ZA 2 TEGLICE:

2 vezice divljih šparoga
1 l vode
1/2 l octa
maslinovo ulje
suncokretovo ulje

PRIPREMA:

1.Divlje šparoge dobro operite te im odstranite donji drvenasti dio. Šparoge izlomite na komade približno jednake dužine.
2.Šparoge prokuhajte 8 minuta u mješavini vode i octa. Na litru vode stavite pola litre octa.
3.Nakon kuhanja šparoge stavite na čistu krpu da upije vodu.
4.Složite ih u staklenke te zalijte maslinovim i običnim uljem u omjeru pola-pola.
5.Tako pripremljene šparoge odlične su poslužene na kruhu i savršeno prijaju uz ribu.

Šparoge su najbolji prijatelj uvijek svestrane namirnice – jaja. Možete ih sljubiti u omletu, proljetnom quicheu, začiniti ih maslinovim uljem i tvrdo kuhanim jajima ili napraviti kremoznu fritaju. Najbolja je napravljena s divljim šparogama, a cijelu priču možete dodatno začiniti s malo nasjeckane pancete ili pršuta.

FRITAJA S DIVLJIM ŠPAROGAMA

print

FRITAJA S DIVLJIM ŠPAROGAMA

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

veliki pušlek divljih šparoga
8 jaja
100 g pancete
sol, papar
maslinovo ulje

PRIPREMA:

1.Šparogama odstranite donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike izrežite na manje komade.
2.Na zagrijano maslinovo ulje dodajte pripremljene šparoge te ih pržite 3 do 5 minuta.
3.U posudici umutite jaja, začinite ih sa soli i paprom te dodajte pancetu nasjeckanu na komadiće.
4.Prelijte jaja preko šparoga i ispecite mekšu fritaju. Bitno je da jaja pečete na nižoj temperaturi, da ih stalno miješate kuhačom i da ostanu sočna.

Komentari

Unesi zbroj: 1 + 9 =