Loading...
Soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac je skromno jelo duge tradicije. Pripremao se na području Poljičke Republike, a datira još iz vremena Turaka. U prošlosti se smatrao suhoparnim jelom te se pripremao u dane posta. Danas soparnik pripada skupini zaštičenih kulturnih dobra Republike Hrvatske, a ujedno je prvo jelo kojemu je to pošlo za rukom.
Domišljate i vrijedne ruke poljičkih žena osmislile su soparnik u teškim životnim uvjetima. Recept se prenosio s generacije na generaciju te je tako sirotinjsko jelo postalo prava gastronomska delicija.
Soparnik je jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koja su svakom domaćinstvu bila dostupna. Tijesto za soparnik mijesi se samo od brašna, soli, ulja i vode. Poželjno je da blitva bude stara, jer bi mlada pustla previše vode. Blitvi se dodaje crveni luk, peršin i maslinovo ulje. Na kraju se sve prelije mješavinom maslinjaka i češnjaka. Ovaj put smo odlučili napraviti mali odmak od tradicije pa smo dodali i blanširane bademe.
Za pripremu autentičnog soparnika potrebne su dvije sinije-okrugli drveni podlošci. Na čist komin se lagano, uz pomoću sinija, stavlja soparnik koji se potom prekriva lugom-pepeo s malo žari. Soparnik je gotov kad se iz njega ispuše zrak. Zanimljivo je da se soparnik uvijek reže od sredine i to na rombove, koji su simbol za ruku punu hrane.


Recept

SOPARNIK

Blitva, luk, maslinovo ulje i češnjak umotani u beskvasno tijesto osnovne su namirnice tradicijskog hrvatskog jela, soparnika. Gotovi servirajte s čašom crnog vina i gozba vam je zajamčena. 
print

SOPARNIK

SASTOJCI:

250 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja-Opg Džaja
120 do 130 ml tople vode

400 g stare blitve-Opg Bastašić
1 žlica sjeckanog peršina-SD projekt
2 ljutike ili manja glavica crvenog luka-SD projekt
15 ml maslinovog ulja
sol i papar po ukusu

2 žlice maslinovog ulja-Opg Džaja
2 češnja češnjaka-Opg EKO Miklec
manja šaka blanširanih badema-Opg Džaja

PRIPREMA:


1. Od brašna, soli, ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 2 djela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.
2. Dok tijesto odmara pripremite nadjev. Blitvu operite i svaki list dobro osušite papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustla vodu i razmočila tijesto. Odrežite sredšnju bijelu žilu, a zeleni dio narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
3. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
4. Pola tijesta tanko razvaljate na pobrašnjenoj površini. Tijesto sam razvaljala na debljinu 2 do 3 milimetra i dobila sam krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peće u pećnici.
5. Razvaljano tijesto stavite na dno pleha koji ste posipali kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i poklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolajte krajve soparnika, a gornje tijesto izbodite vilicom.
6. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite soparnik 20 do 25 minuta.
7. U 2 žlice maslinovog ulja dodajte 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotovi soparnik prelijte s pripremljenom mješavinom.
8. Izrežite na rombove i poslužite.

Komentari

Unesi zbroj: 6 + 7 =