Loading...
Postoje oni jednostavni, ukusni, skromni i bezvremenski recepti koji su se uvukli pod kožu generacija i generacija koje su stasale. Knedle od šljiva jedno je od tih jela.
Mirišu na bablje ljeto i početak jeseni. Kad pred jesen sazriju, prvo se proberu za pekmez. Od preostalih se peče rakija, a one najslađe ostavimo za knedle. 
Temelj dobrih knedli su slatke i male, domaće šljive bistrice. Najslađi trenutak je kad vilicom razrežemo knedlu iz koje prsne sok od šljive.

Recept

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

Slatke, tamne šljive umotane u krumpirovo tijesto i kuhane prije nego što se zakotrljaju u prženim krušnim mrvicama, klasik su koji nikada ne izlazi iz mode. 
print

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

SASTOJCI ZA 20 KNEDLI:

1 kg starog krumpira
250 g oštrog brašna + dodatno kod oblikovanja knedli
250 g glatkog brašna
2 jaja
prstohvat soli
3 žlice maslaca
20 šljiva
100 g krušnih mrvica
100 g maslaca
šećer za posipanje

PRIPREMA:

1. Krumpir skuhajte u kori. Još vrući ogulite pa ga propasirajte.
2. Kad se malo ohladi, dodajte jaja, maslac, sol, brašno i umiješajte krumpirovo tijesto. Tijesto je gotovo kad se ne lijepi za prste.
3. Knedle možete oblikovati na 2 načina:
a) tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu te formirajte u oblik debljeg valjka. Razrežite ga na 4 jednaka dijela te svaki dio ponovno na 5 dijelova. Pobrašnite dlanove i svaki komad razvaljate rukama u krug. Na sredinu svakog komada tijesta stavite šljivu koju ste prethodno oprali i očistili od koštica. Ako su šljive kisele, u svaku stavite žličicu šećera. Rukama oblikujte okruglice.
 b) tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte valjkom na debljinu 1 cm te narežite na četverokute. U sredinu svakog komadića stavite šljivu i oblikujte okruglice.
4. Knedle kuhajte u vreloj vodi dok se ne dignu na površinu. 
5. Na tavi popržite krušne mrvice na maslacu pa pospite po knedlama. Po želji knedle pospite kristal šećerom.

Komentari

Unesi zbroj: 8 + 6 =