Loading...
Okruglo pecivo, svježa salata, kriška rajčice, kolutići luka, sočan umak, a između svega toga dobar komad mljevenog mesa osnova su jednog od najpopularnijih jela svijeta. Iako se hamburger prije svega smatra američkim proizvodom, njegova povijest je i dalje zavijena velom tajne. Zanimljiva je činjenica da su već Egipćani uživali u mljevenom mesu, a danas prevladava teorija prema kojoj su krajem 19. stoljeća europski emigranti, koji su krenuli za Ameriku brodom iz Hamburga, prvi servirali brzo ispečeno meso s grila između dvije šnite kruha. Američki radnici u tvornicama prvi su popularizirali Hamburg steaks, koji se pokazao kao najučinkovitiji oblik brzog gableca. Moderni hamburger, kakvog danas poznajemo, stvoren je 1916. godine od strane kuhara Walter A. Andersona, koji je “dizajnirao” specijalno okruglo pecivo. U narednim desetljećima popularnost hamburgera je strelovito rasla, a kada su braća McDonald 1940-ih otvorili prvi burger bar drive in, sve ostalo postalo je povijest.
Američki radnici u tvornicama prvi su popularizirali Hamburg steaks, koji se pokazao kao najučinkovitiji oblik brzog gableca. Moderni hamburger, kakvog danas poznajemo, stvoren je 1916. godine od strane kuhara Walter A. Andersona, koji je “dizajnirao” specijalno okruglo pecivo. U narednim desetljećima popularnost hamburgera je strelovito rasla, a kada su braća McDonald 1940-ih otvorili prvi burger bar drive in, sve ostalo postalo je povijest.

Inovacija kad je riječ o hamburgerima, nikada nije nedostajalo. Već 1926. godine stvoren je cheeseburger, uslijedio je double burger, a danas postoji čitav niz gurmanskih hamburgera (Smashed burgers, Tavern Style, California Style, Pub Style…). Trend gurmanskih hamburgera, nakon New Yorka i Londona, proširio se ostatkom svijeta. Nije trebalo dugo da burger manija, polako ali sigurno, preuzme i Lijepu Našu. Pritom ne govorim o hamburgerima brze hrane, koji su i kod nas prisutni već godinama, već o dobro pripremljenim, domaćim, visokokvalitetnim mesnim hamburgerima koji se u većini slučajeva poslužuju uz ručno rezane krumpiriće i sve bolju ponudu craft piva. Jedan od najomiljenih hamburgera je pub style burger kojeg prije svega karakterizira poprilično velika gramaža i debljina mesa (oko 170 g teški i oko 2,5 cm debeli). Brojni stručnjaci pokušali su dati svoju definiciju pub style burgera, a nakon što sam pročitala popriličan broj članaka i recepata, zaključila sam da su najbitnije ove stvari:

- najbolje meso za burgere je juneća vratina – savršeni omjer masnog i mišićnog tkiva
- meso mora biti svježe mljeveno i to samo jedanput
- idealna težina pljeskavice iznosi između 150 i 170 grama
- meso mora biti rahlo, zato ga nikada nemojte dugo mijesiti
- pljeskavice se sole i papre tek kad su oblikovane, obilno s jedne i druge strane
- nikada nemojte šokirati meso, potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka 15-ak minuta prije nego ga krenete peći
- ako radite cheeseburger, sir uvijek stavite na meso dok se još peče (zadnje 2 minute)
- meso se prilikom pečenja okreće samo jedanput
- meso je najbolje peći u masivnim tavama od lijevanog željeza
- ako ga želite peći na roštilju, nemojte direktno na njemu već u tavi koju stavite na roštiljMi smo za ovu priliku napravili dva burgera. U jednom smo kombinirali ribanu mrkvu, ljubičasti kupus, koromač i radič (inspirirana crnim burgerom iz Placa), a u drugom jalapeno papričice, prženu slaninu i pečeni luk. Nakon dugotrajnog isprobavanja došli smo i do naše idealne kombinacije za umak od ketchupa, senfa i majoneze. Ako ste klasičar list hrskave salate i kriška slatke rajčice bit će sasvim dovoljni.

Recept

print

PUB STYLE BURGERI

SASTOJCI ZA 4 BURGERA:

700 g grubo mljevene juneće vratine (jedanput izmljevena)
1 žličica senfa
1 žlica ketchupa
sol i papar

PRIPREMA:
1.Sve sastojke osim soli i papra pomiješajte i zamijesite rukama. Ostavite smjesu u hladnjaku nekoliko sati.
2.Nakon toga oblikujte burgere. Kod oblikovanja pazite da ne mijesite dugo rukama, meso mora biti rahlo, a ne zbijeno. Naše pljeskavice težile su 170 grama. Ako ste oblikovane pljeskavice ponovno stavili u hladnjak, pazite da ih izvadite iz hladnjaka 15-ak minuta prije nego ih namjeravate peći. Obilno ih posolite i popaprite s jedne i druge strane neposredno prije pečenja.
3.Meso pecite na umjerenoj vatri na roštilju ili na tavi. Meso se okreće samo jedanput i nikako ga nemojte okretati vilicom. Pecite ga 3 do 5 minuta na svakoj strani, ovisno o tome koji stupanj pečenosti želite postići. Ako želite napraviti cheeseburger stavite na svaku pljeskavicu komad sira i to dok je ona još na grillu (zadnje 2 minute).
4.Burgere poslužite u pecivima s umakom i dodacima koje sam ja koristila, ili nekim drugim po vlastitom izboru.


PECIVA ZA BURGERE

SASTOJCI ZA 4 PECIVA:
300 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
35 g omekšalog maslaca
žličica soli
1,5 žličice šećera
oko 150 ml mlake vode
1 jaje za premazivanje
sezam za posipanje

PRIPREMA:
1.U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, maslac, šećer, sol i vodu.
2.Tijesto formirajte u valjak i ostavite 30 min da se diže na sobnoj temperaturi.
3.Tijesto podijelite na 4 dijela i oblikujte kuglice.
4.Lim obložite masnim papirom, stavite na njega oblikovane kuglice tijesta i pustite da se diže još 30 minuta.
5.Pećnicu zagrijte na 180°C.
6.Tijesto premažite žumanjkom i pospite sjemenkama.
7.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici između 15 i 20 minuta.


UMAK ZA BURGERE

SASTOJCI:
1 šalica majoneze
1/2 šalice ketchupa
1/4 šalice senfa
1/8 žličice bijelog octa

PRIPREMA:
1.Sve sastojke pomiješajte i ostavite u hladnjaku dok ne krenete slagati hamburgere.

Komentari

Unesi zbroj: 9 + 2 =