Loading...
Kad se udruže mali, kuhaju se velike stvari. Sve je počelo kada su se jednom sreli Mali plac i mali Chef. Prvo su se nasmijali svojim imenima, a potom su započeli razgovor (koji još uvijek traje) o tradicionalnim proizvodima, samoniklom bilju, neočuvanim okusima i prirodnoj, stvarnoj hrani. Tako je nastala ova priča o obilju i pravim malim kulinarskim čudima. Sve namirnice u kuhinju malog Chefa pristižu s Malog placa koji godinama okuplja više od 450 malih lokalnih proizvođača i na taj način kontinuirano stvara platformu koja se zalaže za razvoj lokalnog gospodarstva, korištenje zdravih sezonskih namirnica, očuvanje okoliša i formiranje kvalitetnog i trajnog odnosa između prodavača i kupca.

Pratite nas jer ćemo vam se početkom svakog tjedna javljati direktno iz kuhinje s najfinijim i najinspirativnijim kreacijama za sretan stol i još sretnije vas.
Za sve ljubitelje mahunarki, domaćih jednostavnih jela ili pak onih koji svoju životnu filozofiju temelje na vegetarijanskoj ishrani mali Chef i Mali plac pripremili su sočivo. Recept za ovo jelo velikodušno je s nama podijelila gospođa Maša iz Stankovaca koja ga svojim ukućanima kuha dugi niz godina, a njezin jedini savjet je da se koriste kvalitetne mahunarke domaćih proizvođača i naravno vrhunsko maslinovo ulje, na kojem nikako nemojte štedjeti.

Sočivo je pravo seljačko jelo, poznato duž cijele obale Jadrana i njenog zaleđa. S obzirom na raznovrsnost mahunarki koje stavljamo u sočivo, “prizemljenost” ovog jela je neupitna.


Mahunarke su ukusan i zdrav izvor proteina, prirodno su siromašne mastima i kolesterolom, a bogate vlaknima, kalijem, željezom i magnezijem. Bitno je napomenuti da nisu samo sjajne za vaš novčanik i struk, već spadaju i u skupinu super održive hrane budući da su biljke koje imaju svojstva fiksiranja dušika koji doprinosi povećanju plodnosti tla te ima pozitivan utjecaj na okoliš. Kako su bogate proteinima, idealan su nadomjestak za meso.

Recept će vas očarati jednostavnošću pripreme jer se sve stavi kuhati u isto vrijeme i gotovo je kad sve grahorice omekšaju. Rezultat je naizgled jednostavno jelo, ali izuzetno bogate teksture i okusa.

Recept

SOČIVO

print

SOČIVO

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:

150 g slanutka (OPG Rapić – Ljubitovica)
150 g jari graha (OPG Rapić – Ljubitovica)
150 g kukuruza (SD projekt)
150 g ječma (SD projekt)
100 g graha trešnjevca (OPG Silvija Miklec)
1 luk (SD projekt)
3 češnja češnjaka (OPG Pismarović)
maslinovo ulje
lovorov list
sol i papar

PRIPREMA:

1.Grahorice dan ranije namočite.
2.Jari grah prokuhajte i prvu vodu bacite.
3.Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte nasjeckani češnjak i na to isprane grahorice.
4.Zalijte vodom, dodajte lovorov list i kuhajte 2 do 2 i pol sata tj. dok sve grahorice ne omekšaju.
5.Začinite s paprom i soli te tijekom kuhanja dodajte vode ako je potrebno.
6.Servirajte u dubokom tanjuru i obavezno začinite maslinovim uljem.

Komentari

Unesi zbroj: 1 + 6 =