Loading...
Kruške poširane u crvenom vinu klasičan je primjer kako najjednostavniji sastojci, uz minimalan napor, mogu rezultirati sofisticiranim desertom. Voćka u mirisnoj i baršunastoj kupelji od crvenog vina, prelivena pelješkim varenikom, zavest će vas kako svojom ljepotom, tako i nestvarno dobrim okusom.
Tajni sastojak ovog recepta je pelješki varenik, dragocjeni sirup koji se dobiva iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Jedan od najstarijih dodataka jelima u povijesti, zahvaljujući poznatim vinarskim obiteljima Bartulović, Miloš, Križ, i Vukas, spašen je od zaborava. Zbog njegove snažne veze s lokalnom kulturom i krajolikom, varenik je zaštićen unutar Slow Food prezidija, koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način. Samo žličica ovog koncentriranog vitaminskog sirupa, podarit će kuhanim kruškama sasvim novu dimenziju.Iako ne posjedujem puno recepata s kruškama, volim ih imati na svom kuhinjskom stolu. Voćka je to za koju više od bilo koje druge volim kad stoji sama za sebe, neopterećena biskvitima i kremama. Upravo tada njena gracioznost i ljepota dolazi najviše do izražaja. Najfinija je ubrana netom prije nego što će postati trula, pa se i nerijetko za nju kaže da stari dostojanstveno. Kruške kuhane u crnom vinu recept je koji najviše volim pripremati, a ponekad mi je sasvim dovoljno spojiti ju sa sirom i čašom dobrog vina ili šampanjca. Za ovaj recept odaberite kvalitetno suho crno vino, koje će odrediti karakter deserta. Za ovu priliku koristila sam cuveé Iskrenih vina Matković.
Srce mi je tuklo, a dah postajao sve kraći. Ne znam više je li to cuvée ili tvoja usta stvarno imaju okus višnje.

 

Recept

POŠIRANE KRUŠKE S PELJEŠKIM VARENIKOM

print

POŠIRANE KRUŠKE S PELJEŠKIM VARENIKOM

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:

6 većih kruški (OPG Bastašić)
750 ml crvenog vina (Iskrena vina Matković)
1 štapić cimeta
2 lovorova lista
2 zvjezdasta anisa
1 mahuna vanilije
100 g demerera šećera
6 žličica pelješkog varenika (Vinarija Križ Pelješac)

PRIPREMA:

1.U loncu, dovoljno velikom da kruške stoje uspravno, pomiješajte vino sa šećerom i začinima. Stavite na srednju vatru i pustite da tekućina dođe do laganog vrenja.
2.U međuvremenu ogulite kruške. Peteljke ostavite, a ako kruška ne može stajati uspravno, nožićem odrežite donji dio kruške.
3.Dodajte kruške u lonac i kuhajte sve zajedno u pokrivenoj posudi 30 minuta. Kruške povremeno okrenite, kako bi se ravnomjerno skuhale u vinu.
4.Ostavite kruške u sirupu da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih stavite u hladnjaka na 24 sata. Tako pripremljene kruške mogu stajati do 2 dana u hladnjaku.
5.Kruške poslužite u plitkim zdjelicama sa žličicom pelješkog varenika. U slučaju da nemate pelješki varenik, reducirajte vino u kojemu ste kuhali kruške.

Komentari

Unesi zbroj: 2 + 5 =