Loading...
Iako se rubrika Kaj imamo za ručak? prvenstveno posvećuje domaćim jelima naših mama i baka, subota je kao stvorena za brza i ukusna jela od tjestenine. Razlog tomu je činjenica da tjestenina ne podnosi podgrijavanje, posebno kad je riječ o carbonari. Grubi prijevod naziva ovog jela glasi na način rudara, a svoj naziv je vjerojatno dobila zahvaljujući komadićima crnog papra, posipanim po svilenkastom umaku od jaja, sira i pancete, koji asociraju na prašinu ugljena.
Postoje brojne teorije o porijeklu ovog jela, a jedna od zanimljivijih kaže da se ovo jelo prvi puta pojavljuje u Rimu 40-ih godina, nakon što su Saveznici protjerali njemačke snage gladnim Talijanima su podijelili obroke koji su uključivali veliku količinu slanine i jaja u prahu.

Poznato jelo, nepoznatog podrijetla, udomaćilo se odavno u našim kuhinjama, iako brojni chefovi napominju da ga se često sprema na potpuno krivi način. Dodavanje vrhnja i mlijeka je strogo zabranjeno, a najbitnija stvar je ne dopustiti da jaja koaguliraju. Temperatura nikada ne smije prijeći 70 stupnjeva, a ključ je u tome da se preko skuhanih špageta, nakon što ste isključili plamenik, prelije umak od jaja i sira. Bitno je koristiti svježa jaja, kvalitetnu pancetu i naravno sir Pecorino Romano!

Recept

print

ŠPAGETI CARBONARA

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

jedno pakiranje špageta, 500 g
100 g pancete
3 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
2 cijela jaja + 2 žumanjka
100 g svježe naribanog parmezana
sol
dosta svježe mljevenog papra

PRIPREMA:

1.Skuhajte špagete al dente. Bitno je da vodu dosta zasolite jer se kasnije sol ne dodaje u jelo.
2.Za to vrijeme na maslinovom ulju pržite narezanu pancetu s jednim češnjom češnjaka u kori dok ne postane hrskava. Ugasite vatru, a češnjak izvadite van.
3.U posudi lagano istucite 2 cijela jaja s dva žumanjka. Dodajte naribani parmezan i svježe mljeveni papar.
4.Kuhane špagete procijedite i dodajte u tavu s maslinovim uljem i prženom pancetom.
5.Smjesu od jaja i sira prelijte preko špageta. Sve dobro izmiješajte i začinite s još svježe mljevenog papra.

Komentari

Unesi zbroj: 8 + 8 =